Bir hazine değerinde olan bu cam şişeler hiç kimsenin ilgisini çekmemiş, 1956´dan beri üzerinde biriken toz tabakası altında unutulmaya yüz tutmuş. Ahşap kasalar içinde bulduğumuz ve ilçemizin 61 yıllık tarihini yansıtan bu şişeleri gazetemiz aracılığıyla Şebinkarahisarlıların ilgisine sunuyoruz.
Tamzara Maden Suyu 14.05.1934 tarih ve 7345 nolu tezkereyle (belge bilgileri aşağıdadır) Hıfzıssıhha İşleri Umum Müdürlüğünde tahlil edilerek imalatına izin verilmiştir.
1956 yılında Çarıkçıların Mehmet Gürsoy tarafından kurulan ve çeşitli kişiler tarafından da üretimi devam ettirilen Tamzara Maden Suyu epey yıllar Şebinkarahisar Belediyesi, Türkiye Kızılay´ı tarafından da ülkemizin her yerine sunulmuştur.
İçimiyle ve içindeki zengin mineralleriyle yıllarca herkesin beğenerek içtiği maden suyu maalesef erozyon hareketliliği ile zaman zaman yatak değiştirerek azalmış ve üretime cevap verememiştir. Tamzara Maden Suyu, o günün imalat teknolojisi ve nakliye zorluğu gibi sebeplerle üretim yapan şirketi zora sokarak kapatılmak zorunda kalınmıştır.
Bugün hala bu maden suyunun yatak değiştirmesine rağmen aynı yerde az bir miktar da olsa hala aktığını gözlemledik. Günümüz teknolojisini düşündüğümüzde bu maden suyunun uzman mühendisler tarafından araştırılarak eski verimliliği tekrar elde edilebilir ve bu şekilde hem Tamzara hem de Şebinkarahisar ekonomik bir kazanım ve istihdam sağlanabilir.
Şebinkarahisar´a yatırım yapmak isteyen işadamlarımızın ve yerel yöneticilerimizin hem dikkatini çekiyor hem de desteklerini bekliyoruz. "Vay ben duymadım bilmiyrim demeyin"
Bunun yanı sıra, yetkililerden izin alınarak Şebinkarahisar ve Tamzara´ya gelen turistlere amatörce şişelenerek satılabilirliği de düşünülebilir. Elimizdeki tarihi şişeler de düşünüldüğün de bu konunun çok büyük ilgi çekeceğini umuyoruz.
Yeni Şebinkarahisar Gazetesi olarak memleketimizin bütün değerlerine sahip çıkarak elimizden geldiği kadar gün yüzüne çıkartıp sizlere sunmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da tarihin derinliklerinde kalmış değerlerimizin gün yüzüne çıkmasında ve sahip çıkılması anlamında Şebinkarahisar´ımıza ve sizlere gazetecilik vizyonumuzu yüklenerek hizmet edeceğiz.
Bu değerleri bugüne kadar muhafaza edip günümüzde bizlere ulaştıran Şenyuva ailesine ve bizlere yardımcı olan Tamzara Mahallesi Muhtarı Fazıl Dokudan´a da ayrıca teşekkür ederiz.
Suyun İsmi : Tamzara suyu
Kimin tarafından alındığı : Eczacı İbrahim B.
Nereden alındığı : Akar membadan
Alındığı Tarih : 30/3/1934
Havanın hararet derecesi : 16
Suyun hararet derecesi : 11
Görünüş: Berrak (azotlu)
Rengi : Renksiz
Kokusu : Kükürtlü müvellidülma kokulu
Tadı : Gazlı ve acımsı
İçindeki Mineraller
Teamülü Hafif Kalevi
Kuru hülâse Litrede 4.999 gr
Kül Litrede 4.516 gr
Sülfat İyon (SO4) Litrede 1.600 gr
Klor (CL) Litrede 0.298 gr
Hidro Karbonat (HCO3) Litrede2.360 gr
Nitrit (NO3) Yoktur
Nitrit (NO2) Yoktur
Kalsiyum (CA) 1.404 gr
Magnezyum (MG) 0.107 Gr
Hesapla bulunan kaleci miktarı (NA) üzerinden yoktur
Amonyum iyon Nh4) Yoktur
Hamızı silis (META) H2SIO3 0.0741 gr
Serbest hamızı karbon (CO2) 1460 gr
Kaleviyet (100 SM3 suya sarfolunan N/10 HCL) miktarı 37.8 SM.
