Yaklaşık 2 haftadır devam eden hasat mesaisi rakıma göre değişkenlik gösteriyor.
Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, pazar sıkıntısı olmayan Şebin Cevizi bu yıl 75 ila 100 lira civarında olacağını söyledi.
Arslan, Bu yıl ki rekoltenin önceki yıllara oranla düşüş yaladığını belirterek bu sene ilkbaharda yaşanan don nedeniyle 200-250 ton civarında rekolte beklediklerini bildirdi.
TARSİM tespitlerine göre yüzde 50-60 oranında kayıp yaşandığını ifade eden Arslan, rekoltenin üreticinin istediği seviyede olmadığını kaydederek, "Tescilli Şebin Cevizimizin hasadına Bağlar bölgemizde başlandı. Diğer tarımsal ürünlerimizde bol bereketli bir sezon geçirmemize rağmen cevizde ilkbaharda yaşadığımız don nedeniyle düşüş oldu.”
Üreticilere seslenerek “Siz üretin biz herzaman yanınızda olacağız.” diyen Arslan, “İlkbaharda riskli gecelerde köy ve mahallelerde üreticilerle saman yakma gibi farklı yöntemlerle don olayına karşı mücadele etmemize rağmen ürün kaybı yaşadık. Üreticilerimizin bazıları sigorta yaptırmıştı." dedi.
Kütküt Mahallesi'nde ceviz üreticiliği yapan Selahattin Okuyar da düşüş olduğuna vurgu yaparak 200-250 kilogram civarında bir ceviz üretimi gerçekleştirdikletini aktararak yarı yarıya düşüş yaşadıklarını belirtti.

Ahmet Yeles