Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Başkanı Dr. Yılmazcan Karakaya 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Başkanı Dr. Yılmazcan Karakaya, el yıkama alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması gerektiğini belirterek, basit kurallarla kişinin hem kendini hem de çevresindekileri zararlı mikroorganizmalar karşı koruyabileceğini bildirdi.
Koronavirüs pandesimiyle birlikte el yıkamanın önemi anlaşılırken, hastalığın yaygınlaşmasında ve bulaşmasında da büyük öneme sahip olduğu anlaşılmıştı.
El yıkamanın, dünyadaki en önemli halk sağlığı müdahalelerinden biri olduğuna vurgu yapan TSM Başkanı Dr. Yılmazcan Karakaya, özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesinde dikkat edilmesi gereken sağlık uygulamalarının başında geldiğini aktardı.
Dr. Yılmazcan Karakaya, gazetemize yaptığı yazılı basın açıklamasında "El yıkamanın önemini vurgulamak adına ilk kez 2008 yılında 70’den fazla ülkede 120 milyondan fazla çocuğun el yıkaması ile “Dünya El Yıkama Günü” etkinliği düzenlenmiştir. Bu kapsamda her yıl 15 Ekim tarihi 100’den fazla ülkede “Dünya El Yıkama Günü” etkinlikleri düzenlenerek kutlanmaktadır." dedi.
EN ÇOK 5 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Dr. Karakaya, açıklamasında "Her yıl beş yaş altı 1,7 milyon çocuk ishal ve solunum yolu enfeksiyonları sonucu yaşamını yitirmektedir. Yapılan çalışmalarda hijyen eğitimi ve el yıkama davranışının geliştirilmesi ile ishal vakalarının yüzde 45, solunum yolu enfeksiyonlarının ise yüzde 6 ile yüzde 44 arasında azaldığı gösterilmiştir. Enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede etkin bir korunma yöntemi olan el yıkama gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde hala istenilen düzeyde değildir." ifadelerini kullandı.
"El Yıkama Alışkanlığını Küçükken Kazandırın"
Dr. Karakaya, şöyle dedi:
"El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğinden, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunması gerekmektedir. Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir. “El yıkama” önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalar karşı koruyabiliriz.
Eller Ne Zaman Yıkanmalı?
Yiyecek/yemek hazırlamadan önce,
Yemek yemeden önce yemek yedikten sonra,
Küçük bebekleri sevmeden önce,
Çocukların altını değiştirdikten sonra,
Saçlar tarandıktan veya ellendikten sonra,
Dışarıdan eve gelince,
Tuvaleti kullandıktan sonra,
Pişmemiş gıdaları (özellikle et, tavuk, balık, yumurta) elledikten sonra,
Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
Öksürüp, hapşırdıktan sonra,
Hastaya temastan önce ve sonra,
Steril eldiven kullanmadan önce ve kullandıktan sonra,
Hayvanları elledikten sonra.
Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra,
Doğru El Yıkamanın Püf Noktaları
"Bol su ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanırken ağır ağır en az 10'a kadar sayılmalı ki eller acele olarak yıkanmış olmasın. Eller yıkanmadan ya da yıkandıktan sonra mecbur olmadıkça ağza sokulmamalı."
“Temiz eller yaşam kurtarır”
Adım Adım El Yıkama
El yıkama değil, doğru el yıkama önemli
El ve bilekler ıslatılır
Sabun köpürtülerek uygulanır
El sırtları diğer elin avucu ile ovulur
Avuçlar birleştirilip parmak araları temizlenir
Eller kenetlenip parmak uçları ovulur
Baş parmaklar diğer elin avucunda ovulur
Parmak uçları diğer elin avucunda ovulur
Eller kağıt havlu ile kurulanır
Musluk kullanılan havlu ile kapatılır
Kullanılan havlu çöpe atılır

Ahmet Yeles