Ferrero Fındık’tan fındık hasat dönemi için tarımsal uygulama önerileri

‘Herkes için değer yaratan fındık sektörü’ hedefiyle ‘Ferrero Değerli Tarım’ programını yürüten Ferrero Fındık, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerine tarımsal uygulama önerilerinde bulundu.

Ahmet Yeles
Ahmet Yeles Tüm Haberleri

Ferrero Fındık, Türkiye’deki fındık üreticilerinin iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapmasını desteklemeye devam ediyor. ‘Herkes için değer yaratan fındık sektörü’ hedefiyle 2012 yılından bu yana Ferrero Değerli Tarım Programı’nı yürüten Ferrero Fındık, üreticilere tarımsal uygulama önerilerinde bulundu. Ferrero Fındık tarafından yapılan açıklamada, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerinin yaz aylarında almaları gereken önlemlere dikkat çekildi.

Hasat yaklaşırken yeniden çoğalan yabancı otlara dikkat

Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Abdurrahman Cömert, yaz aylarında bahçenin hasada hazırlanmasında yapılacak doğru tarımsal uygulamaların, verim ve kaliteyi önemli ölçüde belirleyeceğinin altını çizdi. Temmuz ve Ağustos aylarında fındık bahçelerindeki yabancı ot mücadelesinin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Cömert, “Fındık bitkisinin su ve besinine ortaklık eden, hastalık ve zararlıların barınmasında rol oynayan yabancı otların artmasına izin verilmemelidir. Otsu bitkilerle mücadele aslında 4-6 yapraklı oldukları Nisan-Mayıs aylarında olmalıdır. Ancak yeniden gelişim görülüyorsa mücadele Temmuz ayında da tekrarlanmalıdır” dedi.

Hasattan önce dip sürgünleri temizlenmeli

Fındık üreticilerinin genelde hasada yakın bir dönemde dip sürgün temizliği yaptıklarını ancak bunun çok geç kalmış bir uygulama olduğunu ifade eden Cömert, “Dip sürgünleri gübrelere daha hızlı ulaşır. Bu durum ise meyve oluşumunu artırmak isteyen ana dalların besin alımını önemli oranda engeller. Bu nedenle, dip sürgün temizliği azotlu gübre uygulamadan önce veya hemen ardından mutlaka yapılmalıdır” diye konuştu.

Erken hasat, verim ve randımanı düşürüyor

Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Cömert, doğru hasat dönemine nasıl karar verilmesi gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: “Daneler züruf (fındığın dış kabuğu) içerisinden kolaylıkla çıktığında, iç fındık zarı koyu renge dönüştüğünde ve dallar silkelenip fındığın yarısından fazlası yere düştüğünde, hasat yapılabilir.”

Yerden hasat yöntemi ile işçilik maliyeti azalıyor

Fındığın randıman ve kalitesinin yüksek olarak toplanabilmesi için yerden hasat yöntemini tavsiye eden Cömert, bu yöntemi kullanan bir işçinin, daldan hasada kıyasla bir günde iki kat daha fazla fındık toplayabileceğini vurguladı. Daldan hasat uygulamasında ertesi yılın mahsulünü oluşturacak dal, dalcık ve tomurcukların yoğun bir şekilde zarar görebildiğini belirterek, “Daldan hasatta fındıklar gerekli olgunluğa gelmeden toplandığı için, kalite düşer. Bir işçi günde 20-25 kilo fındık toplayabilir. Yerden hasatta ise bu miktar 40-45 kiloya kadar çıkabilir. Bu sayede hem işçilik maliyeti hem de harmanda kuruma süresi düşer” dedi.

Kurutma aşaması fındığın kalitesini etkiliyor

Cömert, fındık üreticilerinin bütün bir yıl verdikleri emeğin karşılığını tam almaları için hasattan sonraki sürecin de önem taşıdığını hatırlattı. Fındığın kalitesini belirleyecek aşamalardan biri olan kurutma yöntemine yönelik önerilerini şöyle sıraladı: “Çotanaklı fındıkları kurutma alanı yol, jeneratör gibi kirlilik kaynaklarından, kimyasallardan ve hayvanlardan uzakta olmalı. Çotanak ayıklama işlemi, fındıklar uygun nem düzeyine ulaşır ulaşmaz, fındıklara en az zararı verecek şekilde yapılmalı. Kabuklu fındıkların kuruması için en uygun koşullar mekanik kurutma ile sağlanabilir. Kabukların içindeki fındıkların depolanmadan önce yüzde 6 nem içerecek düzeye gelmeleri sağlanmalıdır. Jüt çuvallara doldurulan fındıklar ise doğrudan toprakla temas etmemeli; havalandırılan, sağlıklı ve kuru depolama tesislerinde tutulmalıdır.”

Ferrero Değerli Tarım Programı Hakkında:

Ferrero Değerli Tarım programının amacı, iyi tarım uygulamalarını desteklemek, izlenebilirliği artırmak ve değer zinciri boyunca sosyal uygulamaları iyileştirmek. Ferrero Değerli Tarım uzmanları, bölgedeki fındık bahçelerini ziyaret ederek sağlık ve güvenlik, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi, su kullanımının optimize edilmesi ve üretimini etkileyebilecek hastalıklarla mücadele de dahil olmak üzere etkinliği kanıtlanmış iyi tarım uygulamaları gibi konularda eğitimler veriyor. Ferrero Değerli Tarım Programı, fındık üreticileri, sivil toplum kuruluşları ve yerel topluluklar da dahil olmak üzere değer zincirinin diğer paydaşlarıyla işbirliği içinde çalışıyor.

Görevden alınan ÖSYM eski başkanı hemşehrimiz Halis Aygün'den açıklama

Şebinkarahisar'ın yeni belediye başkanı belli oldu

BELEDİYE MECLİSİ BUGÜN TOPLANIYOR, YENİ BAŞKAN...

ÇAMOLUK FESTİVALİNDE SANATÇILAR BELLİ OLDU

ÖSYM Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı

Giresunlu Bürokratlar Tek Tek Gidiyor

YILANCI İÇİN İSTANBUL'DA İLK CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ

Şebinkarahisarlı Aile Amasya'da kaza yaptı: Aynı aileden 1 ölü, 4 yaralı

ŞAHİN YILANCI'NIN CENAZE TÖRENİ NETLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan taziye telefonu...

Şebinkarahisar'ın yeni belediye başkanı belli oldu

Ahmet Yeles

#

01 Ağu 2022 - 11:24 - Gündem --- Okunma

Mahreç  Ahmet Yeles


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Şebinkarahisar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Şebinkarahisar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Şebinkarahisar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Şebinkarahisar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.