Meme kanseri nedir, tedavi nasıl yapılır? Meme kanserinin belirtileri nelerdir? Teşhisi nasıl konur? Meme Kanseri Farkındalık Ayı (1-31 Ekim)

Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) hekimlerinden Dr. Rana Kılıçer, Meme Kanserinin, en yaygın kanserler arasında artık birinci sırada olduğunu işaret etti. Ekim ayı tüm dünyada Meme Kanseri Farkındalık Ayı  olduğuna işaret eden Dr. Rana Kılıçer, erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.

Ünzile Önbaş
Ünzile Önbaş Tüm Haberleri
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Meme Kanseri en yaygın kanser olarak zirveye yerleşti

TSM) hekimlerinden Dr. Rana Kılıçer, Meme Kanserinin, yaptığı yazılı açıklamada kadınlarda en sık görülen, aynı zamanda en yüksek oranda ölüme yol açan meme kanseri, tüm kanserlerin yüzde 11.7’sini oluşturacak şekilde artık ilk sıraya yükseldiğine dikkat çekti.

KANSER TARAMALARININ ÖNEMİ BÜYÜK

Meme kanseri taramaları büyük önem taşıdığını belirten Dr. Kılıçer, "Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Sağlık Bakanlığımızca yürütülen tarama programları ile daha erken evrede teşhis edilebilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin tedavilerinde daha başarılı olunmakta, hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır." dedi.

Dr. Kılıçer, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı

TARAMA PROGRAMLARI  GENİŞLİYOR

Toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış ve bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dâhil edilmiştir. Verilen hizmetler ücretsizdir.

Meme kanserinden korunmak için ne yapmalı?

Tüm kanserlere karşı olduğu gibi; sebze ve meyve açısından yeterli, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların dengeli tüketimi ve fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olmak, sigara ve alkol kullanımından uzak durmak riski azaltılabilmektedir.

Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda bilimsel çalışma bulunduğu için annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir.

Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

Meme kanserinde en sık rastlanan belirti, ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi, hissedilmesidir.Meme kanseri, tarama amaçlı yapılan mamografi ve ultrasonografiyle belirti vermeden saptanabileceği gibi; kişinin kendi kendine muayenesi veya meme cerrahının muayenesi sırasında da saptanabiliyor ve memede hissedilen şişlikler meme kanserinin belirtisi olabiliyor. Ayrıca, meme cildinde renk ve şekil değişikliği, meme başının içe dönmesi, meme başından özellikle kanlı akıntı gelmesi meme kanseri açısından şüpheli bulgular olduğundan, koltuk altında ortaya çıkan şişliklerin de meme kanseri açısından değerlendirilmesi gerekebiliyor.Bu nedenle 20 yaşından itibaren, her ay düzenli olarak kendini muayene etmek, bir değişiklik varsa sağlık kurumuna başvurmak önem arz etmektedir. 40-69 yaş arasındaki kadınlar, herhangi bir yakınmaları yoksa bile, her iki yılda bir ücretsiz mamografi taraması yaptırmalıdır. Bu mamografi taraması ücretsizdir.

Evde kendi kendine muayene nasıl yapılır?

Kendi kendine meme muayenesi için öncelikle adet döngüsünün doğru şekilde takip edilmesi gerekir. Her aylık döngünün ilk günü 1. gün olarak kabul edilir ve bugünden sonraki 5. gün ile 14. gün arasında bir gün belirlenerek meme muayenesi için devamlı olarak aynı gün tercih edilir. Örneğin ilk muayene için o ayki adet takviminde kanamanın başlangıcından sonraki 9. günü seçilmişse diğer aylarda da yine aynı şekilde adet kanamasının başlangıcından itibaren 9 gün sayılmalı ve muayene o gün tekrarlanmalıdır. Kişi menopoz döneminde ise her ayın belli bir gününü kendi kendine meme muayenesi için seçebilir.

Muayene öncesi vücudun üst kısmındaki giysiler tamamen çıkarılmalıdır. Ayna karşısında kollar sırası ile yukarıya doğru kaldırılarak meme dokusundaki çıkıntı, gerginlik, meme başında çekilme, yara, renk değişikliği gibi bulgular değerlendirilmeli ve her iki meme tüm bu özellikler açısından karşılaştırılmalıdır.

Bir sonraki aşamada kollar öne doğru uzatılır ve bu pozisyonda her iki meme arasındaki şekil değişikliği olup olmadığı değerlendirilir. Daha sonra eller bel hizasında konumlandırılır ve omuzlar dik pozisyonda tutularak memelerin aynaya yansıyan görüntüsü kontrol edilir.

Bu aşamalar tamamlandıktan sonra el ile muayene yöntemi uygulanır. Muayene edilecek olan meme, sağ meme ise sağ kol dirsekten bükülerek başın üzerine koyulur ve sol elin ikinci, üçüncü ve dördüncü parmak uçları meme dokusunda dairesel hareketlerle gezdirilir. Sol meme muayenesinde ise sol kol başın üzerine yerleştirilmeli, meme dokusunda gergin bir görünüm elde edilmeli ve daha sonra sağ el parmak uçları ile meme dokusu değerlendirilmelidir.

Meme kanseri teşhisi nasıl konur?

Meme kanseri, ileri dönemlere dek belirti vermeyebilir. Bu nedenle sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Erken dönemde teşhis, tedavide başarı oranını artırmaktadır.

Meme kanserinde tedavi nasıl yapılır?

Meme kanseri tedavisi, özellikle hastalık erken teşhis edildiğinde %90 veya daha yüksek hayatta kalma oranlarına ulaşarak oldukça etkili olabilir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi ve ilaç tedavisi gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Meme kanseri erken teşhis edildiğinde hastaların %99’u tedaviye olumlu yanıt veriyor.

Sağlığınız için düzenli doktor ziyaretlerinizi, mamografi ve kendi kendine meme muayenenizi ihmal etmeyin.

20 Eki 2023 - 15:10 - Sağlık --- Okunma

Muhabir  Ünzile Önbaş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Şebinkarahisar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Şebinkarahisar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Şebinkarahisar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Şebinkarahisar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.