Kireçlenme ve iltihaplı romatizma nedir?

Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Rana Kılıçer, eklem iltihabı olarak bilinen ve vücudun etrafındaki eklemleri ve bağ dokularını etkileyen Artrit hastalığına karşı bilgilendirmelerde bulundur. Dr. Kılıçer, artritin ağrıya, şişmeye ve hareket kabiliyetinde sınırlamalara neden olabilen yaygın görülen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek genellikle ayak bileği, diz, kalça ve el bileği ile parmaklarda açığa çıkan bu durum olduğunu aktardı. İşte detaylar...

Ünzile Önbaş
Ünzile Önbaş Tüm Haberleri
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Artrit hastalığı nedir, kimler artrit için risk altında, belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir?

Artrit hastalığının 100'den fazla tipi olduğunu belirten Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Rana Kılıçer, en sık görülen tipleri osteoartrit (kireçlenme) ve romatoidartrit (iltihaplı romatizma) olarak biliniyor ve genellikle kronik olarak seyrettiğine vurgu yaptı.

Şebinkarahisar TSM doktoru Rana Kılıçer'in açıklamalarında artrit belirtileri nedir, kimler risk altında, nasıl tedavi edilir işte şu şekilde:

Kimler artrit için risk altındadır?

Artrit için doğuştan gelen ve değiştirilemeyecek risk faktörleri:

Yaş: Yaşlandıkça, artrit hastalığına yakalanma riski artmaktadır. Hastalık yaşlı insanlarda daha yaygın görülmesine rağmen yine de her yaştan insanı etkileyebilir.

Cinsiyet: Kadınlarda artrit erkeklere göre daha yaygın görülmektedir. 

Kalıtım: Bazı artrit türleri belirli genler ile bağlantılıdır. 

Önlenebilecek ve değiştirilebilecek risk faktörleri:

Kilo: Fazla kilo diz eklemlerine zarar verebilmekte ve osteoartrit (kireçlenme) gelişmesi riskini arttırabilmektedir. 

Yaralanma: Yaralanma sebebiyle hasar görmüş eklemlerde artrit gelişmesi daha olasıdır. 

Enfeksiyon: Geçirilmiş enfeksiyonlardan sonra enfeksiyona bağlı artrit oluşabilir.

Çalışılan İş: Eğilme ve çömelme gibi hareketlerin sürekli yapılmasını gerektiren işler dizlerde artrite neden olabilir. 

Artrit Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar her hastada farklılık gösterebilir. En yaygın görülen semptomlar şunlardır:

Eklemlerde geçmeyen veya tekrar tekrar gözlenen ağrı, sıcaklık hissi ve kızarıklık,  şişlik, sertlik hissi, eklemlerden ses gelmesi, cilt yapısında ve tırnaklarda görülen değişimler, normal hareketlerin gerçekleştirilmesi sırasında yaşanan problemler

Bu semptomlar diğer sağlık problemleri ile benzerlik gösterebilir. Kesin tanı için her zaman doktorunuza danışmalısınız.

Artrit nasıl tedavi edilmektedir?

Tedavi planı artritin türüne, şiddetine, semptomlarına, yaşa ve genel sağlığa göre değişiklik gösterir.

Artriti tamamen ortadan kaldıracak bir tedavisi bulunmamakla birlikte tedavinin asıl amacı genellikle ağrıyı azaltmak ve ekleme işlevini geri kazandırmaktır. Tedavi planları kısa veya uzun vadeli olabilir.

Kısa süreli tedaviler:

Ağrı kesici İlaçlar, sıcak veya soğuk uygulanması, eklemlerin hareketsizleştirilmesi, masaj, fizik tedavi egzersizleri, akupunktur

Uzun süreli tedaviler:

Antiromatizmal ilaçlar, Kortikosteroidler, Hyaluronik asit tedavisi, ameliyat

Artrit İle Yaşamak

Artritin kesin tedavisi bulunmamaktadır, ancak ağrıyı ve iltihabı azaltarak eklemleri çalışır halde tutmak çok önemlidir. Yaşam kalitenizi artırabilecek yaşam tarzı değişiklikleri hastalığın sizin üzerindeki etkilerini hafifletecektir. Bunlar:

Diyet: Fazla kilolar, kalça ve dizler gibi ağırlık taşıyan eklemlere daha fazla baskı uygulamaktadır. Kilo kaybı bu eklemleri rahatlatacaktır. 

Egzersiz yapmak: Yüzme, yürüme, düşük tempolu egzersiz gibi aktiviteler eklemlerde ağrı ve sertliği azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Germe egzersizleri de eklemlerin esnek kalmasına yardımcı olabilir. 

Yardımcı cihazların kullanımı: Baston, koltuk değneği ve yürüteç gibi araçlar yükü belirli eklemlerden uzak tutarak daha dengeli durmanızı sağlayacaktır.

İlaç kullanımının planlanması: Bazı ağrı kesici ilaçların uzun süreli kullanımı mide kanaması ve böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Bu riski azaltmak için doktorunuzla ilaç alımı konusunda danışmalısınız.

Eklemlerinizde geçmeyen ağrı bulunuyorsa, yürüme veya merdiven çıkma gibi aktiviteleri yapmakta zorlanıyorsanız; HEKİME BAŞVURUN!

19 Eki 2023 - 11:30 - Sağlık --- Okunma

Muhabir  Ünzile Önbaş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Şebinkarahisar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Şebinkarahisar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Şebinkarahisar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Şebinkarahisar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.