Eller hastalık yaymasın! Bu hataları yapmayın!

Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi Hekimlerinden Dr. Alihan Faruk Uzun, 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü'nde bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesinde dikkat edilmesi gereken sağlık uygulamalarının başında geldiğine dikkat çekerek önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Ünzile Önbaş
Ünzile Önbaş Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

"Şebinkarahisar TSM Hekimi Dr. Alihan Faruk Uzun, yaptığı yazılı açıklamasında "Günlük yaşantımızda eller, çevre ile sürekli temas halinde olan ve en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazitler gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Sadece el yıkamak ile; başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları da engellenebilir. El yıkamak, zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için “En basit, en etkili ve en ucuz“ yöntemdir." dedi.

HAPŞIRIRKEN BU HATAYI YAPMAYIN!

Birçok insan öksürürken mendil kullanmak yerine ağzını eli ile kapatır ve avucunun içine hapşırdığını ve  sonrasında çevresindeki kişilerle tokalaşarak hastalıkları diğer insanlara bulaştırdığını ve bu şekilde de hastalıkların yayıldığına dikkat çeken, Dr. Uzun, "Yıkayarak, ellerin bir hastalık yayıcı olması önlenebilir. Mikroorganizma ile kirlenmiş ellerle tokalaşmak, kapı kollarına, asansör, cep telefonu, bankamatik düğmeleri gibi yerlere dokunmak; dokunulan her yerin mikroorganizma ile kirlenmesine ve hastalığın yayılmasına sebep olur. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay ve etkili yolu el yıkamadan geçmektedir. " dedi.

EL YIKAMA COVİD'DE ÖNEM KAZANDI

Eller Ne Zaman Yıkanmalı?

  • Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde, el yıkama ve el hijyeni daha da önem kazanmıştır.
  • Yemek hazırlarken, öncesinde, sonrasında, gerektiğinde yemek hazırlama sırasında (örneğin çiğ ete dokunduktan sonra)
  • Yemek yemeye başlamadan önce
  • Tuvaletten çıktıktan sonra
  • Bebek bakımı (alt değiştirme) yaptıktan sonra
  • Hayvanlara, evcil hayvanlara dokunduktan sonra
  • Dışarıdan eve dönüldüğü zaman
  • Öksürme, hapşırma, burum silme gibi durumlarda elimize bulaşma olduğunda
  • Eller görünür şekilde kirlendiğinde, yağlandığında vb.
  • Çöp ve atıklara dokunulduğunda eller iyice yıkanmalıdır. 

EL YIKAMANIN DA KURALLARI VAR

El yıkamak  basit görünse de, uyulması ve dikkat edilmesi gereken kuralları vardır. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları yüzeylere en sık temas eden noktalar olup; daha fazla mikroorganizma barındırırlar. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden tam olarak temizlenmiyor. Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir.

Doğru El Yıkama Tekniği:

  1. Toplam el yıkama süresi 40-60 saniye olmalıdır.
  2. Eller suyla ıslatılır
  3. Yeterince sabun alınır
  4. Sabunun avuç içinde iyice köpürtülür
  5. Sağ elin üstü sol elle, sol elin üstü sağ elle ovalanır
  6. Parmaklar iç içe geçirilip ovalanır
  7. Parmaklar kenetlenip ovalanır
  8. Başparmaklar ovalanır 
  9. Parmak uçları avuç içinde ovalanır 
  10. Eller bol suyla durulanır
  11. Tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulanır
  12. Kullanılan kâğıt havlu ile musluk kapatılır.

17 Eki 2023 - 12:00 - Sağlık --- Okunma

Muhabir  Ünzile Önbaş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Şebinkarahisar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Şebinkarahisar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Şebinkarahisar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Şebinkarahisar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.