Stresten uzak durun, Ruh Sağlığınızı Koruyun!

Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Melisa Keser, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü yaptığı açıklamada, ruh sağlığının korunma yollarını açıklayarak, önemli bilgiler verdi.

Ünzile Önbaş
Ünzile Önbaş Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

Ruh sağlığının da insan sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Dr. Melisa Keser, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sağlığı “sadece hastalık ve sakatlık halinin olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir” olarak tanımlarken; ruh sağlığını ise "Bireyin kendi yeteneklerinin farkına vardığı, yaşamın normal gerginlikleriyle başa çıkabildiği, üretken ve verimli bir şekilde çalışabildiği ve içinde yaşadığı topluma katkıda bulunabildiği bir iyilik halidir." olarak açıkladığını belirtti.

Ruhsal açıdan sağlıklı olmak, bireyin kendisiyle ve çevresindeki insanlarla denge ve uyum içinde olması olarak ifade eden Dr. Keser, araştırmalara göre her 4 kişiden biri yaşamı boyunca bir ruhsal hastalıkla mücadele ettiğini belirtti.

Keser, "Ruh sağlığı iyi olmayan kişilerin büyük bir çoğunluğu ise toplumsal baskı ve önyargılar nedeniyle bir uzman desteğine başvurmuyor. Nasıl vücudumuzda bir yara olduğunda tedavisi varsa, ruh sağlığımızda da birtakım yaralar olabilir ve bunların da tedavisi mümkündür. " dedi.

Şebinkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Melisa Keser yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Ruh Sağlığını Korumanın Yolları:

Durumu kabullenin

Kendinizi iyi tanıyın, başkaları ile kendinizi kıyaslamayın ve bu halinizi geliştirmeye çalışın. Tüm olumsuzluklar karşısında yenik hissetmek yerine onları bizi geliştiren araçlar olarak görmek, kabullenmek iyi gelecektir.

Stres faktörlerini azaltın

Stresin tamamen olmadığı bir hayat mümkün değil. Ancak kaliteli yaşam ve ruh sağlığı için stres faktörlerini mümkün olduğunca azaltmaya çalışmak gerekir.

Düzenli uyuyun, sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın

Düzenli uyumak, kafein alımını sınırlamak, yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi kesmek, düzenli egzersiz yapmak, yatak odasını sessiz, karanlık ve hafif serin duruma getirmek basit uyku hijyeni düzenlemeleridir. Sağlıklı uyku psikolojik iyi oluş için temeldir.

Sevdiklerinizle iletişim kurun

Başa çıkması zor durumlarda sevdiğimiz birinin yanımızda olduğunu hissetmek bize her zaman iyi gelir. Duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, anlaşıldığımızı hissetmek iyileştirici bir güce sahiptir.

Şikayet etmekten vazgeçip çözüm arayın

Sürekli olarak şikayet eden kişiler, diğer kişilere oranla çok daha olumsuz düşüncelere sahiptir. Bu durum bireyin zihinsel sağlığını kötü etkileyerek enerjisini düşürür. Kişi rahatsız olduğu konular üzerine şikayet etmek yerine öncelikle o konuyu el almalı ve bir çözüm aramalıdır. Bu şekilde psikolojik yönden de daha az etkilenir ve ikili ilişkilerde sorun yaşamaz.

Aşırı fedakarlık yaparak kendinizi yok saymayın

Fedakarlık yapmak, iyi niyet göstergesi olduğundan kişi bundan keyif alabilir ve mutlu olabilir.Karşı tarafa gösterilen iyi niyetin suistimal edilmesi halinde, kişi hayal kırıklığına uğrayabilir, çok fazla üzülebilir ve depresyon gibi bazı psikolojik sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle ruh sağlığını korumanın yolları arasında aşırı fedakarlıktan kaçınmak, insanlara karşı olan beklentileri düşük tutmak ve önceliği kendinize vermek önemlidir.

Beklentilerinizi gözden geçirin

Yaşamdan beklentilerinizi, kendinizden beklentilerinizi ve çevrenizdekilerden beklentilerinizi tekrar tekrar gözden geçirin. Koşullara veya şartlara uygun olmayan, sizi yoran, karşılanması zor beklentilerinizi değiştirin.

Gerçekçi hedefler koyun

Ulaşılması zor hedefler belirleyip hayal kırıklığına uğramaktansa küçük hedefleri adım adım gerçekleştirmek veya gerektiğinde hedef değiştirebilmek umutsuzluğa ve karamsarlığa iyi gelir.

Sonuç olarak:

• Kişi ilk olarak kendisini tanımalı ve kendisine saygı duymalıdır.

• Ruhsal açıdan güçlü ve güçsüz yönlerinin farkında olmalıdır.

• Kendi yeteneklerini ve sınırlarını tanımalı, bu yönde beklentileri olmalı ve kendini başkalarıyla karşılaştırmamalıdır.

• Sınırlarını korumalı, gerektiğinde hayır diyebilmelidir. Kendi sınırlarının farkında olup koruduğu kadar başkalarının da sınırları olduğunu kabullenmelidir.

• Kendine hata yapma özgürlüğü tanımalı ve hatayı fırsata dönüştürmeyi bilmelidir.

• Gerçekçi planlar yapmalı, bu planlar gerçekleşmediğinde umudunu kaybetmeyip pes etmemeli, mücadeleye devam etmeli ya da yeni hayallere yelken açmalıdır.

• Yeni durumlar karşısında gerçekçi değerlendirmeler yaparak hızlı uyum sağlayabilmelidir.

• Doyumlu bir yaşam için üretken olup, bir amaç doğrultusunda bir işe emek vermelidir.

• Hayatta her an engellerle karşılaşılabilir. Engeller ve kayıplar kabullenildiğinde, toparlanmak ve hayata adapte olmak daha kolay olacaktır.

• Sahip olduklarının farkına varmalı ve önemini kavramalıdır.

• Beden sağlığına özen gösterilmelidir. Ruh ve beden sağlığı ayrı şeyler gibi düşünülse de aslında sıkı bir etkileşim içindedirler.UHUNUZA İYİ BAKIN TIPKI BEDENİNİZE BAKTIĞINIZ GİBİ…

16 Eki 2023 - 10:19 - Sağlık --- Okunma

Muhabir  Ünzile Önbaş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Şebinkarahisar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Şebinkarahisar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Şebinkarahisar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Şebinkarahisar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.